Tiga penjawat awam didakwa guna sijil cuti sakit palsu

Tiga penjawat awam didakwa di Mahkamah Majistret hari ini atas tuduhan menggunakan sijil cuti sakit palsu. Mereka dituduh menggunakan sijil cuti sakit palsu itu sejak dua tahun lalu.

Tiga penjawat awam didakwa guna sijil cuti sakit palsu

Tertuduh, Mazlan Ahmad, 48, Rosyanizam Yahya, 38, dan Muhamad Hafiz Mohamad Sarpan, 33, yang didakwa secara berasingan bagaimanapun mengaku tidak bersalah selepas pertuduhan dibacakan di hadapan Majistret Rahimah Rahim.

Mazlan didakwa dengan tiga pertuduhan menggunakan sijil cuti sakit kerajaan palsu dengan tujuan menipu di Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri Sembilan (JHEAINS) antara 2 November 2015 hingga 12 Disember 2015.Rosyanizam pula, didakwa dengan 13 pertuduhan menggunakan sijil cuti sakit kerajaan palsu dengan tujuan menipu di tempat sama, antara 22 Disember 2014 hingga 18 April 2016.

Manakala Muhamad Hafiz pula didakwa dengan empat pertuduhan menggunakan sijil cuti sakit kerajaan palsu dengan tujuan menipu di lokasi sama, antara 27 Februari 2014 hingga 20 Ogos 2015.

Mereka didakwa mengikut Seksyen 471 Kanun Keseksaan dan boleh dihukum mengikut Seksyen 468 kanun sama, yang jika sabit kesalahan boleh dipenjara maksimum tujuh tahun dan denda.

Pendakwaan dijalankan oleh Timbalan Pendakwa Raya, Siti Khadijah Mohd Pisol dan Ainnan Mohd Rasid, manakala semua tertuduh diwakili oleh Iwana Sakinah Mohd Lajis.

Mahkamah membenarkan ketiga-tiga tertuduh diikat jamin antara RM1,200 hingga RM1,700 bagi setiap pertuduhan, dan menetapkan 21 Jun ini untuk sebutan semula kes.